На 31 март местим стрелките на часовника с час напред.Според европейските

...
На 31 март местим стрелките на часовника с час напред.Според европейските
Коментари Харесай

В последния ден на месеца преминаваме към лятно часово време

На 31 март местим стрелките на часовника с час напред.

Според европейските проекти 2021 година година трябваше да е последната, в която времето се сменя. Европейският парламент гласоподава през 2019 година да се откаже напълно от измененията в часовото време.

Страните, избрали да се придържат към лятното часово време, трябваше да спрат процеса през март 2021, до момента в който тези, които избират зимния график, щяха да извършат последната смяна през октомври, когато по принцип се връщаме към астрономическото време.

Лятното часово време е система, въведена за икономисване на разноски за осветяване, посредством увеличение на потреблението на дневна светлина. При нея формалното време се измества нормално с един час по-напред от астрономическото време, като остава по този начин за пролетните и летните месеци. С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадение на часовете от светлата част на денонощието и дейните часове за работа и учебно заведение.

В Европейски Съюз прекосяването към лятно часово време е регламентирано с инструкция 2000/84/EG, която дефинира началото и края на интервала за всички страни от Европейски Съюз. Тази инструкция се преразглежда и удължава на всеки пет години. Спазват я и други европейски страни, които не влизат в състава на Европейски Съюз.

Идеята за лятно часово време за пръв път се вкарва на процедура от немското държавно управление по време на Първата международна война в интервала 30 април - 1 октомври 1916 година Скоро по-късно Англия последват образеца, като първоначално вкарва лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 година

Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР